Skip to content Skip to footer

Lucruri esentiale in spalarea corecta a mainilor

Inca de mici copii suntem invatati ca spalarea mainilor este un lucru esential in dezvoltarea si sanatatea fiecaruia, insa, rareori stim cu exactitate daca procesul de spalare a mainilor pe care noi il practicam este cel mai eficient.

Spalarea mainilor este o modalitate importanta de a preveni bolile respiratorii sau diareice. Spalandu-te in mod regulat pe maini, te vei proteja de virusi, bacterii si alte particule daunatoare. Spalarea corecta a mainilor te va ajuta sa ramai sanatos si in siguranta.

Sapunul de maini, prosopul si momentul reprezinta unii dintre cei mai importanti factori in spalarea eficienta a mainilor. Un lucru foarte important de mentionat este faptul ca, mainile, sunt partea corpului care ating cele mai multe suprafete, de aceea trebuie sa stii situatiile cheie cand este esential sa le iginiezi:

 • Inainte, in timpul si dupa prepararea alimentelor
 • Inainte si dupa consumarea alimentelor
 • Inainte si dupa mersul la toaleta
 • Inainte si dupa ingrijirea unei persoane care sufera de voma sau tuse productiva
 • Dupa ce stranuti, tusesti sau iti sufli nasul
 • Dupa ce atingi un animal sau manipulezi mancarea sau excrementele acestuia
 • Dupa ce duci gunoiul
 • Atingi un obiect sau o suprafata care poate fi atinsa frecvent de alti oameni
 • Inainte si dupa tratarea unei rani
 • Dupa ce schimbi scutecul sau stergi un copil care tocmai a folosit toaleta

Cum sa te speli corect?

Daca vei urmari cei cinci pasi de mai jos, in ordinea lor, se vor indeparta pana la 99,9% din microbii pe care ii iei pe mainile tale in timpul unei zile:

 1. Umezeste-ti mainile cu apa curata de la robinet
 2. Aplica sapunul lichid. Este de preferat sa utilizezi un sapun bland fara iritanti, acesta te va spala bine si in acelasi timp va reduce riscul de aparitie a eczemei de contact aparute din cauza spalarii excesive a mainilor
 3. Este foarte important sa freci mainile cel putin 20 de secunde una de alta, pana vei reusi sa acoperi si sa ajungi pe toata suprafata acestora. Nu uita de zona dintre degete, dosul mainilor si zona de sub unghii.
 4. Clateste mainile sub apa de la robinet
 5. Sterge-ti mainile cu un prosop de hartie sau unul din materal, insa este foarte important ca acesta sa fie curat. Prosoapele de hartie sunt o modalitate excelenta prin care eviti imprastierea microbilor.

Nu uita ca, daca te speli corect pe maini, vei deveni un exemplu atat pentru familie cat si pentru comunitate, si, de asemenea, vei avea grija de sanatatea ta si a celor din jur.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

[yikes-mailchimp form="1"]