Skip to content Skip to footer

Tunde corect pomii fructiferi

Indiferent ca detii livezi mari sau ai o gradina mica pe langa casa cu doar cativa pomi, pentru a te putea bucura de pomi fructiferi bogati este foarte important sa ii ingrijesti corespunzator prin taierea ramurilor bolnave sau nefolositoare.

Nu trebuie sa fii expert pentru a putea curata pomii fructiferi, va fi nevoie doar sa urmezi cateva reguli de baza si desigur, sa ai intrumentele necesare acestei munci.

Foarfeca pentru gradinarit este cel mai utilizat si recomandat obiect in curatarea unui pom. Aceasta poate fi folosita pentru orice tip de creanga, care nu depaseste o grosime medie. Este un instrument usor de utilizat care iti va usura munca extraordinar.

De asemenea, daca crengile sunt prea groase, iti recomandam sa folosesti un fierastrau pentru gradinarit.

Acum sa ai instrumentele necesare, ti-am pregatit in cele ce urmeaza cateva reguli de baza pe care trebuie sa te cunosti inainte sa iei foarfeca in mana si sa te apuci de treaba.

Care este cea mai potrivita perioada pentru tunderea pomilor?

O intrebare care cu siguranta iti dadea batai de cap. Tunderea pomilor se face in perioada de repaus vegetativ, adica primavara devreme sau toamna tarziu. Este de mentionat si faptul ca, pomii pot fi tunsi si in iernile calduroase cand temperaturile nu ajung la -5 grade Celsius. Este foarte important ca aceasta temperatura sa nu fie depasita deoarece copacii sunt mai vulnerabili la frig in perioada in care crengile sunt taiate sau scurtate, iar temperaturile scazute pot afecta productivitatea pomilor.

Nu uita ca pentru toaletarea pomilor inalti vei avea nevoie de o scara pentru ca munca sa se desfasoare in conditii de siguranta si eficient.

Care sunt ramurile care pot fi taiate?

  • Crengile care sunt uscate sau bolnave
  • Crengile care cresc direct in sus, direct in jos sau spre interior
  • Crengile care se intersecteaza sau se ating, deoarece acestea se pot impiedica una pe cealalta sa se dezvolte
  • In unele cazuri se taie crengile care impiedica lumina sa ajunga la toti mugurii.
  • Toate crengile care pleca din zona primei sarpante.

Ce anume se pastreaza?

Se pastreaza lastarii foarte scurti, care nu depasesc doua palme deoarece exista posibilitatea ca acestia sa se transforme in ramuri de rod. Totodata, se vor pastra ramurile care dechid coroana.

Este foarte important sa inveti si tipurile de taiere pentru a te asigura ca taietura efectuata este una corecta deoarece aceasta va determina direct cresterea noilor ramuri.

 

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

[yikes-mailchimp form="1"]