Skip to content Skip to footer

Plantarea corecta a gazonului. La ce sa fii atent

Un gazon verde si bogat este cu siguranta visul orcarei persoane care locuieste la casa sau care isi doreste sa faca asta pe viitor, acesta facand din curtea fiecaruia un loc ideal de relaxare.

Semintele de gazon sunt cele care fac ca acest lucru sa devina realitate, iar daca respecti pasii de plantare a acestora si eviti greselile principale vei obtine un gazon verde, bogat si uniform.

Si pentru a-ti da o mana de ajutor, mai jos vei regasi principalele lucruri la care trebuie sa fii atent atunci cand hotarasti sa iti plantezi gazonul.

Planteaza in sezonul potrivit

Perioada optima pentru plantarea semintelor de gazon este in lunile martie-aprilie, septembrie-octombrie deoarece temperatura solului si a aerului au un nivel optim pentru dezvoltarea corecta a gazonului. De aceea, daca nu ai reusit sa te ocupi de plantarea gazonului pana la sfarsitul lunii aprilie, te sfatuim sa mai astepti pana in septembrie. Totodata, daca te hotarasti sa plantezi toamna, calculeaza momentul in asa fel incat sa apuci sa tunzi gazonul de cel putin doua ori pana la inceputul sezonului rece. 

Nu ignora dimensiunile gazonului tau

Pentru a stii cu exactitate de cate seminte de gazon ai nevoie pentru a obtine cele mai bune rezultate este nevoie sa stii in primul rand dimensiunea exacta a terenului pe care urmeaza sa il insamanezi. Dozarea recomandata a semintelor de gazon este intre 3-5 kilograme pe 100 mp.

Nu folosi apa in exces

Dupa cum bine stim, plantele au nevoie de doua elemente de baza pentru a creste frumos si a avea un aspect placut: apa si soare. Trebuie sa fii atent la cantitatea de apa utilizata deoarece o cantitate excesiva duce la un sol saturat care ingreuneaza capacitatea de absorbire a radacinilor. Gazonul trebuie udat in mod uniform, pentru ca pamantul sa ramana umed.

Alege gazonul potrivit in functie de sol

O alegere potrivita ar fi semintele de gazon universal deoarece sunt versatile si rezistente, perfect potrivite pentru solurile din zonele calde, reci sau mixte. De asemenea, pentru a obtine rezultatele dorite din punct de vedere estetic si de durata, este recomandat sa plantezi seminte de diferite feluri, diveristatea fiind o regula de aur.

Nu folosi tratamente chimice si fertilizatori prea devreme

Pe piata exista o multime de produse de ingrijire a gazonului, care, utilizate la momentul potrivit, impiedica ierburile nedorite sa invadeze gazonul. Incearca sa nu le utilizezi imediat dupa ce ai plantat gazonul proaspat deoarece substantele active din acestea nu vor face diferenta intre semintele daunatoare si cele abia plantate. Este recomandat sa astepti pana cand ai tuns iarba de cel putin 2 ori, iar ulterior sa utilizezi tratamentele.

 

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

[yikes-mailchimp form="1"]