Daca iti doresti ca spatiul verde din jurul casei tale sa fie frumos in permanenta si sa supravietuiasca, este nevoie sa ai cunostinta de cateva reguli importante pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand iti hidratezi gazonul.
Alaturi de lumina, aer si nutrienti, apa asigura o crestere armonioasa a semintelor, si mai departe, a gazonului de invidiat pe care ti-l doresti, si, indiferent ca esti familiarizat sau nu cu ingrijirea unui gazon, exista anumite metode pe care trebuie sa le pui in aplicare pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Sistemul de irigare este cea mai folosita metoda pentru udarea gazonului, fiind extrem de practic deoarece functiile acestuia pot fi ajustate in functie de nevoile si preferintele fiecaruia, si de asemenea, acesta va face treaba in locul tau cat timp tu savurezi o bautura racoritoare.
Cele mai importante reguli de irigare a gazonului
- Irigarea gazonului se face dimineata devreme sau seara tarziu, inainte sa se innopteze. Evita irigarea gradinii in timpul zilei, deoarece, irigarea gazonului dimineata va oferi plantelor timpul necesar pentru absorbtia apei si trimiterea ei catre radacini inainte de a fi evaporata de caldura soarelui.
- Gazonul proaspat plantat se unda din abundenta, zilnic in primele saptamani pentru ca solul sa fie umed constant. Daca ai optat pentru udarea cu un furtun de gradina, incearca sa intorci furtunul spre cer pentru ca apa sa cada ca si cum ar ploua pentru a evita indepartarea semintelor din sol de la presiunea apei.
- Gazonul nu trebuie sa retina apa la suprafata. Daca s-au format balti de apa insemana ca aceasta a fost folosita in mod excesiv.
- In lunile de primavara si toamna, irigarea gazonului se face odata la doua zile, aproximativ 10-15 minute de fiecare data.
- In lunile de vara, irigarea gazonului se face zilnic sau chiar de doua ori pe zi daca este foarte cald, si durata irigarii poate creste la 20 de minute.
- Irigarea gazonului este influentata de conditiile meteo. Dupa o ploaie buna, gazonul nu mai trebuie udat in ziua respectiva.
- Zonele care se afla la soare au nevoie de mai multa apa decat cele aflate la umbra.
- Solul nisipos necesita mai multa apa decat solul argilos.
- Gazonul trebuie observat constant. Iarba uscata si ingalbenita sunt semne ale unui gazon deshidratat.
- Poti verifica cu usurinta umiditatea din sol pentru a te asigura ca iarba dispune de apa necesara. O metoda simpla si usoara de a verifica umiditatea din sol este inserarea unei surubelnite sau a unui instrument in sol, daca aceasta intra cu usurinta este un semn ca solul este suficient de hidratat.
Irigarea gazonului este foarte importanta, dar nu este singurul lucru care iti va afecta gazonul. Vremea, solul si semintele pe care alegi sa le plantezi vor avea de asemenea un impact. Cunoasterea tuturor acestor factori te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii pentru gazonul tau.