Skip to content Skip to footer

Alege anvelopele de iarna potrivite pentru masina ta

Odata cu venirea sezonului rece, masina are nevoie de o atentie suplimentara din partea ta, iar pentru ca in zilele acestea suntem dependenti de masina, deplasarile fiind mult mai usoare cu aceasta, oferind confort si siguranta, iarna va trebui sa acorzi mai multa atentie masinii pentru a te asigura ca nu vor exista situatii neplacute in aceasta perioada.

Si pentru a nu exista situatii neplacute, te sfatuim sa iti echipezi masina corespunzator din timp, pentru ca atunci cand se asterne prima zapada, tu doar sa te bucuri de ea fara nici o grija.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa ai montate anvelopele de iarna inaintea primei ninsori sau primului polei.

Specialisti recomanda folosirea anvelopelor de iarna in momentul in care temperaturile sunt mai mici sau egale cu +7 grade Celsius.

Anvelopele de iarna sunt necesare. Daca de alte articole te poti lipsi, anvelopele de iarna sunt obligatorii si te sfatuim sa incepi cu ele.

Motive pentru care anvelopele de iarna sunt importante:

  • Iti ofera siguranta tie si celorlalti participanti la trafic deoarece acestea au o aderenta ridicata la carosabil, iar performantele de franare crescute.
  • Sunt fabricate dintr-un cauciuc mai moale si isi mentin flexibilitatea pe toate tipurile de suprafete: sosea cu zapada, sosea umeda, plina cu apa, sosea inghetata, rece si uscata.
  • In Romania este obligatoriu echiparea masinii cu anvelope de iarna incepanad cu data de 1 noiembrie a fiecarui an, in caz contrar vei fi penalizat cu amenda de circulatie.

Cum alegi anvelopele potrivite? Pentru sezonul de iarna exista doua categorii de anvelope: anvelope de iarna si anvelope all season. Iti recomandam sa le achizitionezi pe cele de iarna deoarece acestea sunt create special pentru a face fata conditiilor meteorologice extreme, acestea oferind o franare mai buna si stabilitate asupra masinii in conditii de zapada, umezeala si gheata.

De asemenea, in momentul in care iti alegi anvelopele de iarna, tine cont de urmatoarele aspecte:

  • Dimensiuni: alege anvelopele potrivite masinii tale, in functie de dimensiunile jantelor. Anvelopele nu trebuie sa depaseasca dimensiunea maxima admisa pentru modelul masinii tale.
  • Indicele de incarcare: in functie de greutatea masinii si a pasagerilor, alege anvelope de iarna cu un indice de incarcare suficient de mare pentru a raspunde nevoilor tale.
  • Presiunea maxima admisa: verifica presiunea maxima admisa astfel incat sa nu risti sa o depasesti atunci cand umfli rotile.
  • Indicatorii de uzura: verifica acest indicator pentru a stii mereu starea in care se afla anvelopele tale.
  • Buget: alegeti anvelopele de iarna in functie de bugetul propus.

Un alt aspect important al anvelopelor de iarna este faptul ca presiunea acestora scade atunci cand temperatura exterioara este scazuta. Pentru a compensa acest efect de „temperatură scăzută” iarna, trebuie sa adaugi 0,2 bar (rece) la presiunea normală de funcționare sau presiunea specificată pentru alte tipuri de utilizări ale anvelopelor de iarnă.

Ai grija de masina ta, pentru ca aceasta sa aiba grija de tine. Ofera-ti siguranta si confort in sezonul rece cu anvelopele de iarna potrivite.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

[yikes-mailchimp form="1"]