Iarna, o curte plina de zapada este o imagine de poveste, un peisaj mirific de iarna, insa, partea mai putin placuta este atunci cand trebuie sa te ocupi de deszapezirea acesteia, o activitate care nu este intotdeauna usoara.
Deszapezirea unei curti poate reprezenta o adevarata provocare, si tocmai de aceea ti-am pregatit cateva sfaturi utile pentru ati usura munca.
Asigura-te ca ai instrumentele necesare
Lopata de zapada este un obiect care nu trebuie sa iti lipseasca din curte atunci cand vorbim de deszapezirea ei. Este usor de depozitat, si se va dovedi foarte utila in inlaturarea zapezii din curte, parcare sau aleile de acces. Alege o lopata de calitate care sa te ajute si care sa nu iti ingreuneze munca sau sa te alegi cu dureri de spate.
Indeparteaza zapada la timp
Daca vrei ramai la metoda cea mai utilizata de deszapezire a curtii tale, si anume, lopata, asigura-te ca nu lasi zapada sa se acumuleze in exces. Acest lucru iti va usura munca si eviti riscul ca aceasta sa inghete.
Pune ulei pe lopata
Desi pare o recomandare ciudata, ungerea lopetii cu ulei va face mult mai usoara deszapezirea si in acest fel zapada nu se va mai lipi de lopata. Nu uita ca atunci cand ai terminat treaba sa cureti lopata de urmele de ulei inainte sa o depozitezi.
Curata zapada de pe copaci
In cazul in care ai copaci si pomi prin curte si vrei sa ai grija ca acestia sa nu se rupa atunci cand stratul de zapada este prea greu, foloseste o matura pentru a scutura zapada de pe crengi. Miscarea de scuturare trebuie sa fie facuta in sus pentru a nu rupe cregile. De asemenea, daca crengile au si gheata, nu incerca sa o indepartezi pentru ca exista riscul sa le deteriorezi.
Foloseste freza electrica
Freza electrica este o varianta mai scumpa a lopetii insa mult mai simpla si mai rapida in indepartarea zapezii, mai ales daca ai o curte mare, aceasta iti va usura foarte mult munca. Este recomandat sa o folosesti in special in curte si pe alei si nu prin gradina unde stii ca sunt flori sau plante pentru a nu risca ca acestea sa se rupa.
Alege un loc potrivit pentru gramada de zapada
Alege un loc bun pentru a depozita gramada de zapada pe care ai strans-o in curte. Nu depozita zapada pe pamantul unde ai plantat sau unde urmeaza sa creasca flori in primavara si nici in alte locuri care ar putea fi afectate de greutatea acesteia. Totodata, ai grija sa nu blochezi caile de acces pentru a nu fi nevoit sa o muti din nou.
Scapa de poleiul de pe alei
Imediat dupa inlaturarea zapezii, datorita temperaturilor scazute, aleile pe care circuli pot fi periculoase daca sunt acoperite cu un strat de polei. Utilizeaza sare sau produse speciale pentru a topi gheata. Nu uita sa fii atent la ceea ce este sub gheata pentru a nu risca sa deteriorezi plantele sau florile aflate sub aceasta.