Skip to content Skip to footer

Ghid practic pentru a face cele mai bune murături acasă

Murăturile sunt o delicatesă populară în multe culturi din întreaga lume. Acestea adaugă o notă de prospețime și savoare mâncărurilor și pot fi o modalitate excelentă de a conserva legumele pentru a le putea savura în timpul iernii. Dacă dorești să înveți cum să faci cele mai bune murături acasă, urmează ghidul nostru practic de mai jos.

  1. Alege legume proaspete de calitate:

Pentru a obține cele mai bune murături, este esențial să începi cu legume proaspete și de calitate. Cumpără sau recoltează legumele în sezon și evită cele care sunt deja în stare avansată de descompunere sau prezintă pete.

  1. Spală și pregătește legumele:

Începe prin a spăla bine legumele sub apă rece pentru a le curăța de orice impurități. Îndepărtează tulpinile, semințele sau orice parte deteriorată a legumelor. De asemenea, poți tăia legumele în bucăți mai mici, în funcție de preferințele tale.

  1. Alege oțet și condimente de calitate:

Oțetul este un ingredient cheie în murături, deoarece ajută la conservarea și aromatizarea legumelor. Alege un oțet de calitate, cum ar fi oțetul de mere sau oțetul de vin alb. De asemenea, poți adăuga condimente precum boabe de muștar, boabe de piper, cuișoare, frunze de dafin sau usturoi pentru a amplifica aromele.

  1. Prepară saramura:

Saramura este soluția de oțet și condimente în care se vor pune legumele pentru a se conserva. Într-un vas, amestecă oțetul cu apă și sarea într-un raport de aproximativ 1:1:1 sau în funcție de preferințele tale. Adaugă condimentele preferate și lasă saramura să fiarbă timp de câteva minute pentru a se omogeniza aromele.

  1. Sterilizează borcanele și capacele:

Pentru a te asigura că murăturile tale se vor păstra proaspete și sigure, este important să sterilizezi borcanele și capacele în care le vei depozita. Spală-le bine și apoi fierbe-le într-o oală cu apă timp de aproximativ 10 minute. Lasă-le să se usuce complet înainte de a adăuga legumele și saramura.

  1. Adaugă legumele în borcane și toarnă saramura:

Umple borcanele cu legumele pregătite și apoi toarnă saramura fierbinte peste ele, asigurându-te că legumele sunt complet acoperite. Lasă un spațiu de aproximativ 1 cm între saramură și capac pentru a permite expansiunea în timpul procesului de fermentare.

  1. Sigilează și depozitează într-un loc răcoros și întunecat:

Închide borcanele cu capacele sterilizate și asigură-te că sunt bine sigilate. Depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi o pivniță sau un cămară. Lasă murăturile să se matureze timp de câteva săptămâni sau luni, în funcție de preferințele tale. Cu cât stau mai mult, cu atât vor dezvolta arome mai complexe.

Făcând murături acasă, poți controla ingredientele și procesul de conservare, obținând astfel cele mai bune murături personalizate. Urmează sfaturile noastre și experimentează cu diferite combinații de legume și condimente pentru a crea propriul tău amestec unic de murături. Bucură-te de savoarea și prospețimea lor în timpul întregului an!

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

[yikes-mailchimp form="1"]