Skip to content Skip to footer

Cât de mult influentează premergatorul dezvoltarea unui bebeluș?

 

Premergatorul este un dispozitiv utilizat de multi parinti pentru a ajuta bebelusii sa exploreze mediul inconjurator si sa-si dezvolte abilitatile motorii. Cu toate acestea, exista o dezbatere asupra beneficiilor si riscurilor asociate cu utilizarea premergatorului.

Cum influenteaza premergatorul dezvoltarea bebelusului?

Beneficiile premergatorului

 1. Dezvoltarea abilitatilor motorii: Premergatorul poate ajuta bebelusii sa-si dezvolte musculatura si coordonarea motrica. Miscarea in premergator ii poate ajuta sa-si intareasca picioarele si sa-si imbunatateasca echilibrul.
 2. Explorarea mediului inconjurator: Utilizarea premergatorului poate oferi bebelusului oportunitatea de a explora mediul inconjurator intr-un mod mai independent. Acest lucru poate incuraja curiozitatea si dezvoltarea cognitiva.
 3. Stimularea sociala: Premergatorul poate permite bebelusului sa interactioneze mai usor cu cei din jur, cum ar fi parintii, fratii sau surorile. Aceasta interactiune sociala poate spori dezvoltarea emotionala si comunicativa a bebelusului.
 4. Sprijinirea independenței și încrederii în sine: Utilizarea premergatorului poate oferi bebelușului o senzație de independență și autonomie în explorarea mediului. Aceasta poate contribui la dezvoltarea încrederii în sine și a capacității de a face lucruri pe cont propriu.

Riscurile premergatorului

 1. Accidente si leziuni: Premergatorul poate creste riscul de accidente si leziuni, cum ar fi cazaturile pe scari sau loviturile in obiecte dure. Bebelusul poate avea dificultati in a controla miscarea in premergator si poate ajunge in situatii periculoase.
 2. Intarzierea dezvoltarii motorii: Utilizarea premergatorului poate intarzia dezvoltarea abilitatilor motorii, precum mersul independent. Bebelusii pot deveni dependenti de premergator si pot neglija invatarea altor moduri de a se deplasa.
 3. Probleme de postura: Premergatorul poate afecta postura bebelusului, deoarece acesta nu este sustinut corect. Folosirea premergatorului timp indelungat poate duce la o aliniere incorecta a coloanei vertebrale si a picioarelor.

Recomandari pentru utilizarea premergatorului

Daca decizi sa folosesti un premergator pentru bebelusul tau, iata cateva recomandari pentru a minimiza riscurile si a maximiza beneficiile:

 1. Supervizare constanta: Nu lasa niciodata bebelusul nesupravegheat in premergator. Asigura-te ca esti mereu langa el pentru a preveni accidentele.
 2. Utilizare limitata in timp: Nu lasa bebelusul sa petreaca prea mult timp in premergator. Recomandarea este de maximum 20 de minute pe sesiune si de maximum 2 sesiuni pe zi.
 3. Asigura siguranta mediului: Elimina obiectele periculoase din jurul bebelusului si asigura-te ca scari si alte zone periculoase sunt blocate pentru a preveni accidentele.
 4. Promoveaza activitatile alternative: Ofera bebelusului si alte modalitati de a-si dezvolta abilitatile motorii, precum timpul liber pe covor pentru a se tarai, sustinerea in timpul mersului sau jucariile care il stimuleaza sa se ridice in picioare.

Este important de menționat că beneficiile și riscurile premergatorului pot varia de la un bebeluș la altul și că fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare. Este întotdeauna indicat să consulți medicul pediatru sau un specialist în dezvoltarea copilului înainte de a utiliza un premergator, pentru a primi sfaturi și recomandări personalizate.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

[yikes-mailchimp form="1"]