Inca din cele mai vechi timpuri se stie ca, consumul de fructe macese, are efecte extraordinar de benefice asupra corpului si santatatii noastre. Si, mai ales in aceasta perioada, cand imunitatea noastra este scazuta iar virozele circula nestringherite, este important sa stim beneficiile uriase ale acestor fructe, mai ales ca pretul acestora este accesibil fiecaruia.
Fructele de macese au o multime de nutrienti, inclusiv 49% apa, 21% zaharuri, 3,6% proteine, 3,5% acizi, 23% celuloza, 2,8% minerale, dar contin și vitaminele C, B1, B2, B3, E, F. , K, P, și provitamina A. In plus, acestea contin acid linoleic si arahidonic, dar si acid malic si citric, care ajuta la stabilizarea vitaminelor. Macesele contin si betulina si licopen, care le confera culoarea rosie.
Micile boabe de rosu aprins ocupa primul loc in topul leacurilor recomandate pentru intarirea organismului inainte si dupa sezonul rece. Pulberea de macese este cea mai indicata in acest scop.
Principalele beneficii ale maceselor:
- Intaresc sistemul imunitar.
- Ajuta la cresterea rezistentei capilarelor sanguine
- Stimuleaza pofta de mancare si sprijina digestia
- Au proprietati astringente, antidiareice si diuretice
- Ajuta la imbunatatirea proceselor metaboloce fundamentare cum ar fi reactia de oxido-reducere si respiratia celulara.
- Reduce starile de nervozitate, anemie si reumatism.
- Continut bogat de vitamine si minereuri benefice organismului.
- Creste rezistenta organismului la infectii.
Cel mai comun mod de preparare a maceselor este sub forma de ceai, pulbere sau drajeuri de vitamine.
Ceaiurile de fructe sunt cele mai consumate, recomandate si iubite bauturi, fiecare fruct avand beneficii proprii. Macesul este printre putinele fructe care aduna multiple beneficii in bobitele rosii de care noi putem beneficia.
Ceaiul de macese este considerat si o adevarata licoare miraculoasa deoarece este recunoscut pentru beneficiile extraordinare asupra corpului, iar consumul cat mai des al acestuia este recomandat pentru ca acesta sprijina in mod special sistemul imunitar, ajuta in prevenirea si tratatrea racelilor, a gripei sau a virozelor.
El poate fi de ajutor si in cazul afectiunilor vasculare, deoarece acesta contribuie la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, fiind o bautura care are capacitatea de a preveni infarctul miocardic, cat si angina pectorala.
Este de mentionat si faptul ca, acest ceai poate inlocui calmantele, fiind de folos si in tratarea migrenelor, a insomniilor si a starilor de nervozitate.
Titlul de licoare miraculoasa l-a castigat cu drept, acesta avand beneficii cosmetice, dar ajutand inclusiv si la eliminarea pietrelor la rinichi si in tratarea infectiilor de tract urinar.
Consumul de macese nu este recomandat in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii.